You are here
Hem > Artiklar > Ha den äran, David Lynch

Ha den äran, David Lynch

I vår “Ha den äran”-serie belyser vi olika talanger och kreatörer i filmbranschen på deras födelsedag. Det är inte tänkt som någon biografi utan som en högst personlig reflektion om profilen ifråga.

Jag har faktiskt sett ganska lite av Lynch filmverk men han kommer alltid ha en betydelsefull plats i mitt hjärta eftersom han regisserade den första s.k. “mindfuck-filmen” jag har minne av att jag såg. Den filmen var Mulholland Drive från 2001. Jag minns hur dess struktur och mångfacetterade natur tog mig helt på sängen. Jag hade aldrig upplevt något liknande innan dess. Jag till och med såg om den med anteckningsblock i näven 12 timmar senare. Så mycket fascinerade filmen mig. Därmed har jag alltid sett tillbaka på Mulholland Drive med respekt även om det kommit bättre psykologiska thrillers efteråt.

Jag såg faktiskt om den för första gången igen på säkert 12-13 år tillsammans med Nathalie. Den är fortfarande bra, fast nu uppskattar jag även dess högst säregna karaktär och inte bara twisten. Det var en film värd att minnas.

P.S. om mitt hår ser ut som Lynch fantastiska hårplym när jag är 71 kommer jag vara en väldigt lycklig man.
D.S.

Kommentarer

Kommentarer

Leave a Reply

Top