You are here
Hem > Artiklar > Ha den äran, Humphrey Bogart

Ha den äran, Humphrey Bogart

Min storasyster och jag delar definitivt inte samma filmintresse men medans vi båda bodde hemma hade vi tillsammans ett väldigt genuint spelintresse. På den här tiden började min fascination för peka & klicka-spel. Bland dessa fanns titlar som Broken Sword och Gabriel Knight som mest handlade om att lösa mysterium genom att kombinera diverse objekt för olika dråpliga resultat. Det som kom att bli min favorit, och ett av mina favoritspel någonsin, var däremot Discworld Noir. Ett spel som utan min vetskap skulle forma en stor del av den filmpersonen jag är idag.

lewton-full
Protagonisten Lewton från Discworld Noir.

Spelet handlar om Lewton, en gruffig och bitter detektiv i storstaden Ankh Morpork. Lewton har med sina rappa dialoger och svidande kommentarer blivit en av de, i mina ögon, mest komiskt skrivna karaktärerna i all populärkultur. Inte kunde jag då ana att min älskade detektiv nästan var fullkomligt baserad på de detektiver som spelats av dagens födelsedagsbarn, Humphrey Bogart.

Insikten kom till mig då jag sent 00-tal först såg Casablanca. I denna svartvita klassiker spelar Bogart barägaren Rick, en alltjämt dyster man som fått hjärtat krossat av norskan Ilsa Lund, spelad av vår svenska Ingrid Bergman. Det kunde ha varit en lustig slump att även Lewton blivit bränd av just en mö vid namn Ilsa. Först när de båda huvudpersonerna drar en av filmhistoriens mest kända repliker, nämligen”play it, Sam…” för att återuppleva den gamla kärlekens flamma förstår jag att det är allt annat än ett sammanträffande. Efter att ha återfått mitt förstånd och återhämtat mig från den adrenalinchock av lycka som följde denna sammankoppling av två underverk trodde jag i åratal att detta var den enda länken spelet hade med Bogart men det skulle visa sig att spelet satt på fler hemligheter.

Flera uppdragsgivare dyker upp i Lewtons nät av mysterier som utan tvekan inspirerats av karaktärer i Bogarts noir-deckare The Big Sleep. Det är inte heller utan att jag tar mig för pannan när jag i efterhand tänker på Bogarts roll i filmen The Maltese Falcon. En referens som borde varit lika klar som en fullmåne i nattens mörker då en del av Lewtons detektivjobb involverar ett gyllene svärd som heter just the Maltese Falcon.

Precis som Lewton var Bogarts olika detektivansikten alltid lika hårda. Tydligen ska detta ha varit en så pass stor grej i hans karriär att Warner Bros försökte mjuka till hans image lite och kom på den radikala idéen att ändra hans födelsedag till juldagen. Därmed fick han en egen titel. Precis som Johnny Cash var ”The man in black” blev Bogart ”The man born on Christmas”. Historikern Clifford McCarty menar att Bogarts faktiska födelsedatum är den 23:e januari 1900.

Jag känner mig rätt säker på att jag aldrig kommer att uppleva en så pass kraftfull hyllning dedikerad till en skådespelares arbete av den här kalibern igen, särskilt i formen av ett TV-spel. Det är väl just det som gör Humphrey Bogart så speciell just för mig än idag.

Kommentarer

Kommentarer

Leave a Reply

Top