You are here
Hem > Profiler > Profil: Alexander Cederholm

Profil: Alexander Cederholm

Alexander Cederholm – mystikälskande namnmemorerare

Alexander har spenderat nästan halva sitt liv åt att skriva och reflektera om dator- och TV-spel men det har alltid funnits en stor kärlek till filmkonsten vid sidan av som bara växt sig starkare genom åren. Det här är dock första gången han under hela sin skribentkarriär aktivt börjat skriva om film.

Film berör på ett annat sätt än spel och han har ständigt fullt upp med att hålla isär vem som är vem i Hollywood i allt från regissör- och författar-sidan som alla otaliga skådespelartalanger. Han är en stor informationssvamp och därmed en slav åt IMDB-appen eftersom få filmsessioner kan göras utan att den åker fram för att bekräfta skådespelarnamn och liknande. Saker som gör honom  extra glad är när han ser en gammal film och plötsligt känner igen en i dag mer känd skådespelare som han första gången varken var bekant med eller visste namnet på.

screen-shot-2016-11-11-at-22-37-16Bland alla dessa skådespelare sticker några ut extra och här hittar vi bland annat giganter som Tom Hanks, Amy Adams, Leonardo Dicaprio och Jake Gyllenhaal. Han har också fortfarande efter en hel livstid en svag punkt för Will Smith och en redig mancrush på stiliga Bradley Cooper.

På regissörfronten har han hållit sig ganska konsekvent i många år. Tidiga favoriter som Tarantino har fått ge plats åt Christopher Nolan som alltid kommer får Alexander att ta sig till bion och de senaste sju åren har även Duncan Jones imponerat på honom med några smarta filmer. Sist ut är Denis Villneuve som Alexander av en slump råkat se flera filmer av så sent som i år vilket skapade en viss beundran för den lovande kanadensaren.

Alexander ser helst thrillers, då främst det han själv kallar mindfuck-filmer, filmer som har skruvar och oväntade överraskningar i sin berättelse. Här hittar vi t.ex. en av hans favoritfilmer Memento men mycket annat som Fight Club, The Prestige, Gone Girl, Lucky Number Slevin, Old Boy, Donnie Darko och The Usual Suspects. Filmer som får en att undra in i sista stund är bra grejer.

Han är även svag för bombastisk Hollywood-action. För honom är actionfilmer den starkaste anledningen att sätta sig i en biostol. Hans största wildcard när det kommer till genrer är dock draman för de kan han uppleva som både händelselösa och sega men även otroligt gripande och fascinerande. När ett drama är riktigt bra kan det enkelt glida in på hans “bästa jag sett”-listor. Vad han däremot har generellt svårt för är slafsig skräckfilm och riktigt larviga och korkade komedier.

Kommentarer

Kommentarer

Leave a Reply

Top